Az Aktív- és Ökoturisztikai Fejlesztési Központ, az Agrárminisztérium és a Herman Ottó Intézet megbízásából, a Nemzeti Agrárgazdasági Kamarával, a Kislépték Egyesülettel, valamint a Falusi és Agroturizmus Országos Szövetségével partnerségben megkezdte a nemzeti agroturisztikai stratégia kidolgozását.

A stratégia első fontos állomása a 2024. február 6-án megrendezett konferencia, melyen mind az agrárium, mind a turisztikai ágazat elismert szakértői beszéltek az agroturizmusban rejlő lehetőségekről. Az állami szereplők mellett, a termelőket összefogó térségi civil, valamint turisztikai szervezetek képviselői, vidékfejlesztők és kutatók gondolatébresztő előadásokat hallhattak az új turisztikai trendekről és hazai, külföldi agroturisztikai jó példákról.

Bemutatásra került a hazai agroturizmus helyzetképe is, a nap végén pedig sikeres agroturisztikai termelők számoltak be az élménygazdaság felé vezető út kihívásairól és sikereiről. 

A széles szakmai körben készülő stratégiába bárki csatlakozhat a hamarosan elkészülő helyzetfeltárás véleményezésével. A következő fontos mérföldkő a helyzetfeltárást követően a 2035-ös ágazati célok megfogalmazása és ezek eléréséhez szükséges intézkedéscsomag kialakítása.


prezentációk

Az alábbiakban megtekintheti a konferencián bemutatott prezentációkat, melyetet beágyazva végigolvashat, vagy a prezentáció címére kattintva letölthet.

A prezentációk felhasználása engedélyköteles!

Baráth Gergely: Vidéki turizmus – összehangolt ágazatok


Bauer Ádám: Nemzeti Agroturisztikai Stratégia

Matoltsy Zsolt: A hazai agroturizmus helyzetképe. Mire lehet építeni?

Semsei Sándor: Agroturizmus, helyi termék, helyi turizmusmenedzsment

dr. Pető Péter: Helyi közösségek a vidéki térségek fenntarthatóságáért

Kujáni Katalin: Lehet-e támogató a szabályozás?

Szabó Tibor: Zala-völgyi Nyitott Porták